Παραγωγή

Α ΥΛΕΣ…. Αρχέγονα φυσικά αγαθά ( νερό & ελαιόλαδο ) και άριστης ποιότητας άλευρα, επεξεργάζονται με τον πιστοποιημένο παραδοσιακό τρόπο της ΖΥΜΩΣΗΣ – της ΩΡΙΜΑΝΣΗΣ – της ΔΙΑΙΡΕΣΗΣ και του ΣΤΕΓΝΩΜΑΤΟΣ, από έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό με γνώση, διάθεση και μεράκι δημιουργώντας ένα εκπληκτικό προϊόν φημισμένο για την νοστιμιά του και την ευεργετική του επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙΟΥ

ΖΥΜΩΜΑ
Aλεύρι – ελαιόλαδο και νερό αναμιγνύονται σε ξύλινο η μεταλλικό ζυμωτήριο.

ΩΡΙΜΑΝΣΗ
Η ζύμη τοποθετείται σε χώρο με σταθερή και συγκεκριμένη υγρασία (στόφα), προκειμένου να αποκτήσει όγκο. Σε αυτό το στάδιο δημιουργούνται τα αρτοποιητικά αέρια από την διάσπαση των απλών ζαχάρων του αλεύρου και από τις ζυμώσεις της μαγιάς (προζύμι).

ΨΗΣΙΜΟ
Η διογκωμένη ζύμη τοποθετείται σε πυρωμένο φούρνο με θερμοκρασία 180 βαθμούς Κελσίου. Το ψήσιμο διαρκεί 45 λεπτά περίπου.

ΔΙΑΙΡΕΣΗ (ΤΕΛΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑ)

Το ψημένο ζυμάρι αφού κρυώσει κόβεται σε τεμάχια με συγκεκριμένο σχήμα πάχους 2- 4 εκατοστά το καθένα και τοποθετούνται πάνω σε λαμαρίνες για την τελική φάση της παραγωγής.

ΣΤΕΓΝΩΜΑ Ή ΞΕΡΑΜΑ
Οι λαμαρίνες με το ψημένο ζυμάρι , τοποθετούνται στο φούρνο, σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου περίπου για διάστημα ΜΙΑΣ ώρας. Στο στάδιο αυτό αφαιρείται το μεγαλύτερο ποσοστό της υγρασίας και τα παξιμάδια αποκτούν την στεγνή τους υφή.